Infovaria.jouwweb.nl

Kanshebbers WK voetbal 2010 Zuid-Afrika

Nu de loting verricht is voor het medio volgend jaar te houden wereldkampioenschap voetbal wordt het tijd voor een voorbeschouwing. Wie zijn de favorieten en kunnen we speltechnisch nog iets verwachten?

SPELTECHNISCHE TRENDS
Qua veldbezetting zullen de meeste teams met hooguit 2 of zelfs 1 diepe spits opereren met daarachter een driemanslinie van aanvallend ingestelde spelers met veel loopvermogen en snelheid op de vleugels en een creatieve speler in het midden. Daarachter komt een verdedigend blok van 6 spelers De balans in het elftal wordt bewaakt door 2 controlerende middenvelders en een verdedigingslinie van 4 spelers waarbij de spelers aan de zijkanten de hele vleugel moeten belopen en zich ook aanvallend mogen inschakelen. De centrale verdedigers belasten zich met de dekking van de spits of spitsen en geven elkaar rugdekking omdat ze op één lijn spelen. Qua spelopvatting heeft Spanje op het afgelopen EK voetbal in Oostenrijk en Zwitserland (in navolging van FC Barcelona) de toon gezet door snel “one touch” combinatievoetbal te spelen met veel positiewisselingen. Uiteraard moet je daar wel de spelers voor hebben om dit ten uitvoer te brengen. Maar je kunt er vanuit gaan dat een aantal landen dit speltype zal proberen te imiteren. Overigens zal een aantal landen met spelers van de buitencategorie in de selectie van de eigen kracht en het eigen spel uitgaan. Maar ook bij deze ploegen zul je elementen van eerdergenoemd speltype terugzien.

FAVORIETEN
Eigenlijk is het ieder kampioenschap opnieuw dat dezelfde namen komen bovendrijven als het gaat om titelpretendenten. Daarnaast zijn er altijd een paar, veelal wisselende, outsiders. In tegenstelling tot bij het Europees voetbalkampioenschap voor landenteams waar van tijd tot tijd een outsider kampioen wordt (Nederland, Denemarken en Griekenland bijvoorbeeld), is dat bij het WK (de dertiger jaren niet meegerekend) nog nooit het geval geweest. Altijd wordt een gevestigde voetbalnatie wereldkampioen, hetzij het thuisland of anders Brazilië, Duitsland of Italië. Tot dusver bleek het continent waarop het bal der kampioenen gehouden werd van belang. Nog nooit won een team uit Europa op (Zuid-)Amerikaanse bodem en Brazilië slaagde er tot nu toe maar één keer in op Europees grondgebied (1958 Zweden) kampioen te worden. Nu sinds de negentiger jaren ook andere continenten het WK mogen organiseren is het steeds Brazilië geweest (Verenigde Staten en Zuid-Korea/Japan) dat aan het langste eind trok. Het is dan ook geen boude bewering om de Brazilianen als titelkandidaat nummer 1 aan te merken. Daarna komen een aantal mogelijke uitdagers, te weten Argentinië, Duitsland en Spanje. Daarachter komen nog Engeland en Portugal die misschien voor een verrassing kunnen zorgen. Het Nederlandse publiek zal, daarin gesteund door de commercie, in het Nederlands Elftal wel weer een potentiële wereldkampioen zien, maar voor de echte top komen we tekort. Het is afwachten wat de Afrikaanse naties gaan presteren op hun eerste WK op“eigen” grondgebied, maar tot de halve finales zullen ze niet geraken.

 

 

TABEL
Als je onderstaande tabel bekijkt, zie je dat een Europees land nog nooit toernooiwinnaar is geworden buiten Europa. Mede op grond hiervan is de voorspelling gerechtvaardigd dat een Zuid-Amerikaans land wereldkampioen wordt in Zuid-Afrika. Brazilië of Argentinië zijn dan de kanshebbers.

Jaar Gastland Continent Wereldkampioen
2010 Zuid-Afrika Afrika ?
2006 Duitsland Europa Italië
2002 Zuid-Korea/Japan Azië Brazilië
1998 Frankrijk Europa Frankrijk
1994 Verenigde Staten Amerika Brazilië
1990 Italië Europa West-Duitsland
1986 Mexico Amerika Argentinië
1982 Spanje Europa Italië
1978 Argentinië Amerika Argentinië
1974 West-Duitsland Europa Wet-Duitsland
1970 Mexico Amerika Brazilië
1966 Engeland Europa Engeland
1962 Chili Amerika Brazilië
1958 Zweden Europa Brazilië
1954 Zwitserland Europa West-Duitsland
1950 Brazilië Amerika Uruguay
1938 Frankrijk Europa Italië
1934 Italië Europa Italië
1930 Uruguay Amerika Uruguay