Infovaria.jouwweb.nl

Besparingen realiseren op vaste lasten

In economisch slechtere tijden gaan we uit noodzaak dikwijls letten op de kleintjes. Hoe pak je dat aan? Wat zijn de afwegingen die je kunt maken? Waar en waarop zijn besparingen mogelijk? In dit artikel zetten wij een aantal mogelijkheden op een rijtje die het bekijken waard zijn of erop te beknibbelen valt.

 

 

STARTPUNT
Het is wenselijk voor een goed vertrekpunt om alle vaste uitgaven per maand en bij voorkeur per jaar in kaart te brengen. Bijvoorbeeld aan de hand van de bankafschriften. Doordat er in deze tijd heel veel met automatische afschrijvingen gewerkt wordt en in de praktijk de afschriften niet boeking voor boeking meer worden nagelopen, staat het niet altijd helder op het netvlies waar het binnengekomen geld allemaal naar toevloeit. Door een dergelijke inventarisatie krijg je een goed beeld van je (vaste) uitgavenpatroon en kun je een grondige analyse maken. Bijkomend voordeel is dat, doordat er veelal betaald wordt met pin of creditcard, ook de hoogte van de zogenaamde variabele uitgaven per maand naar voren komen.

HYPOYHEEK
Meest voor de handliggend, kunnen mijn hypotheeklasten naar beneden? Gezien de lage rentestand is het een kwestie van niet geschoten altijd mis. Kortom, laat het uitrekenen! Hiervoor dien je een professional (hypotheekaanbieder of bank) in te schakelen omdat dit specialistische materie is. Je laten voorlichten is gratis en kost je alleen tijd. Levert het niets op, het zij zo.

VERZEKERINGEN
Bij verzekeringen zijn 2 factoren van groot belang, de hoogte van de te betalen premie en de dekking die de verzekering biedt. Het is zeker niet zo dat hoe lager de premie hoe minder de dekking. Tevens moet je nagaan of de dekkingen voor jou wel zinvol zijn.Voor een gezin met jonge kinderen zijn andere dekkingen van belang dan voor 2 senioren. Verzekeringen spelen daar overigens steeds meer op in. Bijna alle verzekeringen bieden pakketkortingen aan, d.w.z. naarmate je meer verzekeringen bij 1 maatschappij onderbrengt, krijg je meer (pakket)korting. Met name als je verzekeringen versnipperd zijn  over meerdere instellingen is er een flinke winst te boeken door ze bij 1 maatschappij onder te brengen.

ENERGIE & ZIEKTEKOSTEN
Sinds de privatisering zijn er veel meer aanbieders op de energiemarkt actief en dat betekent prijsconcurrentie waarvan je kunt profiteren. Op internet zijn diverse sites te vinden die de energieprijzen vergelijken, zodat je kunt kiezen uit de voordeligste. Het is zelfs denkbaar dat je per jaar wisselt van leverancier en zo steeds het welkomstvoordeel meepakt! Voor ziektekosten geldt eenzelfde verhaal dan voor de energie. Naast het verplichte basispakket, naar keuze aan te vullen met aanvullende verzekeringen, worden door de diverse maatschappijen aangeboden tegen scherpe tarieven. Ook hier kan vergelijken lonend zijn.

1 PAKKET VOOR TELEFONIE, TV EN INTERNET
Traditioneel hebben veel mensen een KPN telefoonabonnement en daarnaast een kabelabonnement en een internetaansluiting via hun energieleverancier. Echter kun je ook 1 abonnement afsluiten voor deze 3 diensten en daarmee een stuk voordeliger uit zijn. Aanbod is er voldoende. Het is vooral een kwestie van het inventariseren van je wensen en vergelijken.

ALLE BEETJES HELPEN
Aan de orde geweest zijn de grotere posten waarop bespaard kan worden, maar ook op kleine, minder tot de verbeelding sprekende, uitgaven zijn besparingen mogelijk. Bijvoorbeeld:

  • De dagelijkse boodschappen (let op reclames, kies voor huismerken ipv A-merken, winkel bij de goedkopere ketens).
  • Energiebesparingen (haal apparaten van stand-by, zorg voor isolatie waar nodig en mogelijk, kies voor spaarlampen, stel de thermostaat van de verwarming goed af).
  • Waterverbruik (hang tijdens het douchen een zandloper neer zodat je de tijd in de gaten houdt, neem een toiletreservoir met grote en kleine spoeling).
  • Doorloop je abonnementen op kranten en tijdschriften (is de krant nog nodig naast de tv, teletekst en internet, voldoen de tijdschriften nog aan hetgeen waarvoor je ze oorspronkelijk in huis genomen hebt).
  • Probeer als je nieuwe spullen hebt aangeschaft de oude (mits nog in redelijke staat) te verkopen via sites als marktplaats.
  • Als je lid bent van de ANWB kun je overwegen over te stappen naar de vergelijkbare service die steeds meer automerken aanbieden en in de regel een stuk goedkoper zijn.
  • Neem voor het afleggen van korte afstanden de fiets in plaats van de auto. Bovendien heb dan geen parkeerplaats nodig en kun je meestal veel dichter bij de plaats van bestemming komen.
  • Kies voor oplaadbare batterijen. De eenmalige aanschaf van een oplader verdien je dubbel dwars terug.
  • Zijn diverse lidmaatschappen nog nodig? Heb je een rechtsbijstandverzekering dan is het lidmaatschap van bijvoorbeeld de Consumentenbond en een vakbond dubbelop. Andersom geldt uiteraard hetzelfde.
  • Koop kleding en schoenen in de uitverkoop. Vier keer per jaar of meer wordt de “oude” voorraad uitverkocht. Als je er vroeg bij bent, zul altijd wel iets van je gading vinden.
  • De levensduur van de in je huis aanwezige apparatuur kun je verlengen door regelmatig onderhoud (waterkoker en koffiezetautomaat tijdig ontkalken, de kranen en overige chromen delen in de badkamer periodiek van kalk- en zeepresten ontdoen, knopenbakje van de wasmachine met regelmaat leegmaken).
  • En wellicht kun je er zelf nog wel een paar bedenken.

RESUME
Door puntsgewijs te bekijken waar bezuinigingen mogelijk zijn en deze ook te realiseren zul je zien dat je zelf een besparingsoperatie hebt doorgevoerd door eigenlijk alleen maar een stuk kritischer te kijken naar je uitgavenpatroon.

Maak jouw eigen website met JouwWeb