Infovaria.jouwweb.nl

Afscheid van huisdieren: Een nieuwe trend?

In veel Nederlandse huishoudens maakt een huisdier deel uit van het gezin als volwaardig lid. En dikwijls blijft het niet meer bij één, maar is het hebben van meerdere dieren eerder regel dan uitzondering. Bij het nemen van een huisdier staan we er (gelukkig) niet bij stil dat we onze trouwe viervoeters bijna altijd overleven en dus op zeker moment afscheid van ze moeten nemen. En dat doet pijn, heel veel pijn. Van een dier dat je altijd trouw en dierbaar is geweest en nooit daarvoor iets terug vroeg, wil je op gepaste wijze afscheid nemen en bijvoorbeeld een laatste rustplaats geven.   
 
EINDE NABIJ

Als het beest op leeftijd is en ziek wordt en blijft, komt het besef dat het einde in zicht komt en dat het afscheid nabij is. Omdat we dit in de regel moeilijk kunnen accepteren, zo gehecht zijn we aan zijn of haar aanwezigheid, gaan we ermee naar de dierenarts in de hoop dat genezing nog mogelijk is. Dikwijls wachten we te lang met het uit zijn leiden te verlossen en te laten inslapen, omdat we er emotioneel geen afstand van kunnen doen, terwijl het verstand zegt dat het zo niet langer kan. Als het moment eenmaal daar is, moet je voor je zelf bepalen of je de laatste ogenblikken in het leven van je huisdier wilt delen door bij hem of haar te zijn en bijvoorbeeld in de armen te houden. Als je dat niet aankan, omhels dan het beestje en geef hem voor het laatst een dikke knuffel en ga vervolgens weg.

AFSCHEID

Als de kogel eenmaal door de kerk is en de dierenarts heeft euthanasie toegepast, rest de vraag wat te doen met het beest(je). Vroeger werden huisdieren meestal in de tuin begraven of op een mooi plekje in het bos. Ter herdenking werd er dan een boompje geplant. Tegenwoordig zijn er tal van andere mogelijkheden. Je kunt het achterlaten bij de dierenarts, het begraven op een dierenbegraafplaats, maar ook laten cremeren. Wanneer in een crematorium dieren gecremeerd worden, gebeurt dat collectief. Als je daarentegen de as wilt bewaren of uitstrooien dan zal je huisdier apart gecremeerd moeten worden.

NIEUWE TREND

Een nieuwe trend is het opzetten van het beestje. Daarmee geef je het dier als het ware een “nieuw” leven na de dood. Het lichaam wordt dan geprepareerd door een specialist, waarna de eigenaar het weer op kan halen en een plekje kan geven in de huiskamer. Overigens moet je wel rekening houden met het prijskaartje, want het gaat wel een paar honderd euro’s kosten voor een klein dier en het dubbele voor een groter beest.

ROUWVERWERKING

Het verlies van een huisdier is maatschappelijk gezien nog nauwelijks een erkend verdriet. En om die reden is en wordt er nog weinig ondersteuning geboden voor deze vorm van rouwverwerking. Maar net zoals bij de uitvaart van een geliefd persoon kunnen ook hier rituelen troostend werken door het delen en uiten van verdriet. Stel bijvoorbeeld bekenden in kennis van het overlijden van je huisdier en neem met een soort van uitvaartplechtigheid afscheid van je huisdier.