Infovaria.jouwweb.nl

Burendag gevierd?

Op initiatief van een zeer bekende Nederlandse koffiefabrikant werd in 2006 voor het eerst Burendag gevierd in Nederland. Inmiddels is burendag uitgegroeid tot een landelijk fenomeen. Deze dag staat in het teken van het vieren en bevorderen van contact tussen buren. In 2008 ontstond de samenwerking met het Oranje Fonds. Het Oranje Fonds beoogt verbetering van de samenhang tussen groepen mensen en is het grootste nationale fonds op sociaal gebied. Kortom, ga gezellig een bakkie doen bij je buren of nodig ze uit!

DIT JAAR

Voor 2009 stond burendag gepland op 26 september. We worden aangespoord om iets gezelligs in de buurt en met de buren te doen en je kunt zelfs een donatie ontvangen als je daarvoor activiteiten organiseert of ideeën hebt. Je kunt dit aanmelden via www.burendag.nl.
Achterliggende gedachte is dat je de buurt als “thuis” ziet, want een fijne leefomgeving heeft een goede invloed op onze psychische en lichamelijke gezondheid, kortom op ons welbevinden. Zorg ervoor dat je goed en gezellig met je buren omgaat en je bent gelukkiger, gezonder en je leeft langer, lijkt het devies.
 
HELAAS

Maar al te dikwijls gaan buren echter “niet” goed met elkaar om. Bekende punten die ervoor zorgen dat buren onenigheid krijgen of hebben zijn in de eerste plaats geluidsoverlast, daarna huisdieren en pesterij of intimidatie. Met name geluidsoverlast wordt gevoeld als een inbreuk op de privacy. En wat erger is, de buren erop aanspreken gebeurt vaak niet en daarmee is de kiem gelegd voor een slepend conflict. Dan is het wachten op de uitbarsting. In de praktijk blijkt het dan nodig te zijn om een mediator (bemiddelaar) in te schakelen om de boel te sussen en de buren te coachen om op een betere wijze met elkaar om te gaan.  

BURENHULP

In vroeger tijd kenden we burenhulp, ook wel nabuurplicht genoemd. Buren hielpen elkaar over en weer als dat nodig was. Bekend voorbeeld daarvan is dat in dorpen en kleinere plaatsen buren bij een sterfgeval als uiting van rouw net zoals bij het huis van de overledene de vitrage verwijderden en de gordijnen sloten tot en met de dag van de begrafenis. Ook was het gebruikelijk dat de naaste buurmannen de lijkkist droegen tijdens de afscheidsplechtigheid en naar de laatste rustplaats. Tegenwoordig is dat ondenkbaar omdat heel de uitvaart in handen gegeven wordt van professionals die al de nazorg op zich nemen en alles tot in detail regelen voor de nabestaanden.

TOEKOMST

Burendag (Maak van je buurt je thuis) lijkt in de eerste plaats bedoeld om de ieder-voor-zich- mentaliteit te doorbreken. Mensen moeten zich meer betrokken gaan voelen bij een groter geheel (buurt, wijk of plaats). De burendag van 2010 is vastgesteld voor zaterdag 18 september. En voor de toekomst, burendag wordt steeds gehouden op de derde zaterdag in september. Zet dat alvast maar in je agenda.